Valokuvaaja Jussi Salomaa - Joensuusta

20141101-marraskuu-025.jpg

Olen joensuulainen valokuvaaja ja työssäkäyvä perheellinen mies. Valokuvausharrastukseni alku ulottuu 90-luvun puoliväliin ja sillä tiellä olen edelleen, nykyään sivutoimisena ammatinharjoittajana. Olen suorittanut Jyväskylän aikuisopistossa valokuvaajan ammattitutkinnon töitteni ohella.

Toiminimeni on yhden miehen yritys, joka tarjoaa asiakkailleen personoituja valokuvausratkaisuja.

Aloitin mustavalkoisella filmikuvauksella, jota opettelin kansanopiston kurssilla. Siitä siirryin aikanaan värifilmiin ja vuodesta 2002 täysin digitaaliseen kamerakalustoon. 

Omimmillani olen dokumentaarisena kuvaajana. Parhaimmat valokuvat syntyvät mielestäni useimmiten silloin, kun niissä näkyy aitoja, lavastamattomia tilanteita. Valokuvaajana en siis pyri aktiivisesti vaikuttamaan tapahtumien kulkuun, vaan kuvaan tilanteita havaintojeni pohjalta.

Muotokuvauksessa samaa aitoutta valokuviin tuo ympäristö. Kuvattaville tärkeät ja mieluisat miljööt tekevät kuvista ainutlaatuisia. Valokuvauskalustoni avulla on mahdollista ottaa laadukkaita muotokuvia toiveiden mukaan erilaisissa paikoissa, sillä kattava salamavarustukseni on kannettava ja helposti siirreltävä. Virallisemmat muotokuvat on luonnollisesti syytä ottaa neutraalissa taustassa, mutta vapaamuotoisten muotokuvien ottajana olen tyyliltäni ennen kaikkea miljöökuvaaja.

Kuvasin vielä kesällä 2014 Nikon ammattilaisjärjestelmäkameroilla, mutta olen siirtynyt saman vuoden syksyllä Fujin peilittömiin järjestelmäkameroihin. Koen vahvasti, että kevyempien ja huomaamattomampien kameroiden käyttö on vapauttanut minua kuvaajana. Olen myös huomannut, että kuvattavani olevat ihmiset ovat paljon rennompia, kun en osoittele heitä nelikiloisella järjestelmäkameralla.