Jos kuvaa ei ole olemassa kolmena kappaleena, sitä ei ole olemassa.
— Vapaasti suomennettuna jonkun viisaan kirjoituksista

Ylläoleva tarkoittaa sitä, että tiedoston pitäisi olla: 

  1. Käytettävissä olevana tiedostona omalla tietokoneella.
  2. Varmuuskopioituna ulkoiselle kovalevylle, joka ei ole kiinni tietokoneessa.
  3. Varmuuskopioituna pilveen tai jonnekin kodin ulkopuolelle.

Säilytän itse tämän periaatteen mukaisesti ottamiani valokuvia, olivat ne sitten oman elämäni tallentamista tai asiakkaideni hääkuvia.

Ottamani valokuvat ovat säilössä kuvien editointiin käyttämälläni iMacilla, josta menee automaattinen varmuuskopio ulkoiselle varmennetulle kiintolevylle. Tämän lisäksi minulla on kaksi ulkoista kovalevyä, joihin varmuuskopioin säännöllisesti aina ottamani kuvat. Toista säilytän kotonani paloturvakaapissa ja toinen kovalevy on toisessa rakennuksessa. Viimeisenä varmuuskopiona valokuvat on tallennettu Backblaze -nimiseen pilvipalveluun, jossa ne on salattu erittäin pitkällä salasanalla.

Kaiken järjen mukaan kaikki säilytettäväksi merkitsemäni valokuvat on palautettavissa jostain näistä varmuuskopioista. Osui kohdalle sitten levyrikko tai tulipalo. Samaten, jos joltakulta asiakkaaltani häviäisi heistä ottamani valokuvat syystä tai toisesta, ne ovat aina* saatavissa minulta.

*Tähän nyt on tietysti laitettava se, että teen kaikkeni kuvien säilyttämiseksi. Vastuuvapauslausekkeena tosin sanottakoon, että en ole vastuussa kuvien säilyttämisestä sen jälkeen, kun olen ne kerran toimittanut asiakkaalleni.

1 Comment